De 11 meest gestelde contactlenzen vragen beantwoord

foto van Jaap die in dit artikel 11 contactlenzen vragen beantwoord

In dit nieuwe inZICHT artikel van Struijk Optiek beantwoordt onze contactlensspecialist Jaap de 11 meest gestelde vragen over contactlenzen. Twijfel je tussen een bril of contactlenzen? Ben je brildragend en overweeg je over te stappen op lenzen? Of wil je er gewoon meer over weten, voor jezelf en/of je gezin? Dan is dit artikel iets voor jou.

Voordat we van start gaan met vraag 1, willen we natuurlijk weten waarom Jaap een bril draagt. “Jaren geleden heb ik een tak in m’n rechteroog gekregen. Daardoor is dat oog beschadigd en kan er geen nachtlens meer in,” vertelt hij. “Maar gelukkig kan ik nog wel lenzen dragen bij het sporten, op vakantie en als ik uitga.”

De 11 meest gestelde vragen over contactlenzen

1 – Kun je met lenzen beter zien dan met een bril?

“Bij hogere sterktes of grote sterkteverschillen tussen de ogen, kun je soms beter zien met lenzen. Verder zijn er nuanceverschillen per persoon. Maar meestal ervaren mensen die overstappen van een bril naar lenzen geen groot verschil.”

2 – Duurt het lang voordat je gewend bent aan lenzen?

“Mijn tegenvraag is, wat is lang wennen? Stel dat het gewenningsproces een maand duurt en daarna is er niks meer aan de hand, dan is dat toch prima? De meeste mensen vinden het trouwens meevallen. Vaak ben je er na een paar dagen of één, twee weken al aan gewend.”

3 – Kun je lenzen uitproberen omdat je twijfelt?

“Natuurlijk. Dat doen mensen ook vaak. Daarom hebben we behoorlijk wat lenzen op voorraad en als het nodig is om ze te bestellen, hebben we ze binnen twee weken in huis.” Jaap vervolgt:

“Bij de eerste afspraak bekijken we de mogelijkheden en zetten we meestal ook lenzen in om je het gevoel ervan te laten ervaren. Het goed aanpassen van de lenzen, denk daarbij aan het onderzoek, de controle, de lensvloeistof en zorgen voor een aantal setjes lenzen, neemt natuurlijk kosten met zich mee. Maar dat spreekt voor zich.”

4 – Waarom heeft het idee van contactlenzen iets engs?

“Dat komt denk ik door de term contactlenzen. Die klopt eigenlijk niet. Lenzen drijven namelijk op je ogen. Er is geen direct contact met het oog zelf, want als ze door de contactlensspecialist goed aangepast zijn, zit er altijd traanvocht tussen.”

5 – Kan iedereen contactlenzen dragen?

“Bijna iedereen kan contactlenzen dragen. Zeker in de huidige tijd. Er is meer kennis van het oog en de materialen worden steeds beter, net als de aanpassingsmogelijkheden. Daardoor kunnen lenzen echt op maat gemaakt worden.”

Een klant vertelt…

Gert Jan Lodder en Diana Zuidweg

Gert Jan Lodder en Diana Zuidweg

Gert Jan Lodder is al vele jaren klant bij Struijk Optiek. “Daar nemen ze nog ouderwets de tijd voor je,” aldus Gert Jan. “Zo ook weer toen ik wilde overstappen naar multifocale contactlenzen. Dat luistert nauw en ieder oog is natuurlijk anders, maar Jaap heeft me met veel geduld zo goed geholpen. Ik ben echt heel blij met deze lenzen.

Goede service, aandacht en geduld zijn schaars, helaas. Alleen maar logisch dus dat ik klant blijf bij Struijk Optiek. De sfeer in de winkel is gemoedelijk en je wordt er echt altijd fijn geholpen. Kortom, mij krijg je daar niet weg,” besluit Gert Jan met een lach.

6 – Wat is het verschil tussen harde en zachte lenzen?

“Geen zuurstof doorlatende, harde lenzen bestaan allang niet meer. Alle lenzen zijn dus zuurstof doorlatend. Vormstabiele, ook wel harde lenzen genoemd, gaan wat langer mee, minimaal één en maximaal drie jaar. Met zachte lenzen doe je maximaal een halfjaar, maar meestal kiezen mensen voor dag- of maandlenzen. Wat voor type lenzen het beste is, verschilt per persoon. Ieder oog is tenslotte uniek.”

7 – Kun je lenzen inhouden als je gaat sporten?

“In principe kan dat met zachte lenzen. Of nachtlenzen, want die heb je overdag niet in. Als je gaat zwemmen raad ik je aan om geen lenzen te dragen of daglenzen te gebruiken. In water kunnen bacteriën zitten die in en onder je lenzen gaan zitten en dat kan tot een ooginfectie leiden. Daglenzen gooi je na gebruik meteen weg. Zo vermijd je dat je ogen langere tijd aan die bacteriën blootgesteld worden.”

8 – Wat zijn nachtlenzen?

“Zoals de naam al doet vermoeden, draag je dit type lenzen alleen ‘s nachts. Nachtlenzen zorgen voor een tijdelijke correctie van het hoornvlies, waardoor je overdag geen bril of lenzen hoeft te dragen. Het zijn harde lenzen en je moet ze na één jaar vervangen.

Steeds meer tieners gebruiken nachtlenzen, omdat ernstige bijziendheid op jonge leeftijd steeds vaker voorkomt en deze lenzen de achteruitgang afremmen. Die toenemende bijziendheid heeft te maken met het vele dichtbij kijken, vooral naar deze dingen.” Jaap wijst naar de smartphones die op tafel liggen.

“We leven nu anders dan 10, 20 jaar geleden. We zitten vaker binnen en kijken veel meer op beeldschermen. Nachtlenzen kunnen trouwens ook een uitkomst zijn voor mensen die last hebben van hooikoorts of droge ogen, want dan is het lastiger om overdag lenzen te dragen.”

9 – Met een multifocale bril kun je kijken én lezen. Zijn er ook multifocale lenzen?

“Jazeker. Bij dit soort lenzen is het leesgedeelte meestal rondom in de contactlenzen verwerkt en ze zijn te krijgen in de zachte en harde vorm, in alle types, dus ook als nachtlenzen. Voor sommige mensen is multifocaal echt wel even wennen. Als je al lensdragend bent, wen je er wel sneller aan.

Laat je trouwens niet afschrikken als je in het verleden zulke lenzen zonder succes uitgeprobeerd hebt. Het aanmeten van dit soort lenzen luistert namelijk heel nauw. Er moet een goede sterkte match gevonden worden voor ver en dichtbij.” En dat is precies waarom Jaap’s grote productkennis en -ervaring zo belangrijk zijn.

10 – Hoe vaak moet je je contactlenzen schoonmaken?

“Je moet echt iedere dag je lenzen schoonmaken en de lensvloeistof vervangen. Er zijn alles-in-1 vloeistoffen, dus als je lenzen hebt die daar geschikt voor zijn, dan is dat natuurlijk handig. Let wel goed op de kwaliteit, want in goedkope merken zitten vaak andere of verouderde conserveringsmiddelen, waardoor je onnodig een allergie kunt opbouwen. En was altijd je handen goed voordat je ze in- en uit doet.”

11 – Wat is jouw allerbelangrijkste contactlenzen tip?

Jaap aarzelt geen moment: “Twee keer per jaar je lenzen en ogen laten controleren. Dat is echt zo belangrijk, juist ook voor kinderen. Zeker als je weet dat bijziendheid onder jongeren zoveel erger is geworden. Dat wil je goed in de gaten houden, zelfs al draagt je kind nog geen bril of lenzen.

We kijken bij die controles naar de sterkte én de gezondheid van je ogen. Dat regelmatige controleren draagt er ook aan bij dat je lang en zonder problemen lenzen kunt blijven dragen. Want daardoor kunnen we inspelen op oogveranderingen en de nieuwste technieken waar nodig toepassen. Zo zorgen we ervoor dat je altijd de voor jóu beste lenzen draagt.”

“Wat ik echt nog wil benadrukken is dat geen klachten hebben niet automatisch betekent dat het goed gaat,” besluit Jaap. “Des te meer reden dus om vast te houden aan die controleregelmaat, want áls er dan wat aan de hand blijkt te zijn, ben je er op tijd bij.”

Dit waren de vragen die het meest gesteld worden aan Jaap. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact op met ons. En natuurlijk ben je altijd van harte welkom in onze winkel aan de Veerpromenade in Papendrecht. Graag tot ziens!

Lees ook de andere inZICHT artikelen en een interview met eigenaresse Diana Zuidweg: