Brillenmythe ontmaskerd en oog- en kijktips

Diana Zuidweg

dit is de online versie van een krantenartikel dat in Dordt Centraal gepubliceerd is

In dit inZICHT artikel van Diana Zuidweg, eigenaresse van Struijk Optiek, en haar team wordt een brillenmythe aan de kaak gesteld en krijg je nuttige oog tips en kijkadvies.

Stop met jezelf pesten en neem die lees- of computerbril, want je ogen worden er NIET lui van

Hoe vaak heb je gehoord dat je beter geen lees- of computerbril kunt nemen, omdat je ogen daar lui van worden? Vermoedelijk erg vaak. De reden waarom veel mensen zichzelf onnodig lang kwellen, is echter een mythe. Je ogen worden niet lui van een lees- of computerbril!

Wat er wél gebeurt, is dat je door al die extra kijkinspanning steeds sneller moe wordt als je een boek leest of voor de computer zit. Je kunt er zelfs flinke hoofdpijn van krijgen. Het verband tussen die hoofdpijn en moeite met dichtbij kijken wordt nogal eens gemist.

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen – stop met jezelf pesten en neem die lees- of computerbril. Klanten die de stap gezet hebben, vertellen ons over de enorme opluchting die ze ervaren. Ze kunnen weer ontspannen lezen, fijn werken en probleemloos op de smartphone kijken.

Multifocaal betekent niet multifunctioneel

Het woord multifocaal kan mensen op het verkeerde been zetten. Want het klinkt alsof je er alles mee kunt, zelfs móet kunnen, maar niet alles is comfortabel. Dus als lezen of computeren minder goed gaat met je multifocale bril, sta je er niet bij stil dat een aparte lees- of computerbril een waardevolle aanvulling is.

Zo kan het zijn dat als je voor de computer zit met een multifocale bril, je je kin omhoog doet om door een lager brilgedeelte naar het scherm te kijken. Langdurig op die manier kijken, zorgt voor nek- en schouderspanning en hoofdpijn.

Kortom, een multifocale bril gebruiken voor álles is lang niet altijd mogelijk en wenselijk. Vandaar dat een oogonderzoek en persoonlijk gesprek onmisbaar zijn voor een gericht advies. Ieder mens is tenslotte anders en het glasadvies is ook afhankelijk van werk en hobby’s.

Sporten met je bril? Dat kan comfortabeler…

Ben je brildragend en een fanatieke hardloper of zit je regelmatig op een racefiets? Dan zou het zomaar kunnen dat je jouw bril thuis laat als je het sportieve pad op gaat. Want soms voelt een kijkbril oncomfortabel als je rent of lange tijd voorovergebogen zit.

Als je brilsterkte rond de -1 of tegen de +2 aanzit, is brilloos sporten over het algemeen geen probleem. Dat wordt anders als er ook sprake is van bijvoorbeeld een cilindrische afwijking en/of een hogere brilsterkte. Dat kan zelfs gevaarlijk zijn.

Eigenlijk is het wonderlijk dat we wel de beste sportspullen uitzoeken, maar niet op zoek gaan naar een betere kijkoplossing. Denk bijvoorbeeld aan zachte daglenzen die per stuk verpakt zitten – hygiënisch, lang houdbaar en makkelijk in gebruik. Dit type lenzen is leverbaar met cilinder of zelfs met een leesdeel, zodat je tijdens het sporten je prestaties via je smartphone kunt bijhouden.

Maak gerust een afspraak met onze contactlensspecialist als je er meer over wilt weten en om te ontdekken of contactlenzen een goede oplossing zouden kunnen zijn voor jou.

Alleen met precisie ingeslepen brillenglazen zorgen voor het juiste kijkcomfort

Het maakt niet uit wat de sterkte is en of er sprake is van cilinders, prisma’s of multifocaal, álle brillenglazen moeten met precisie ingeslepen worden. Dat is precies de reden waarom wij alle glazen zelf inslijpen. Want het gaat om meer dan glazen die stevig in een montuur zitten.

Met een bril moet je namelijk op verschillende afstanden probleemloos kunnen zien. Daartoe moet het focuspunt van een glas exact voor het oog gepositioneerd worden. Voor dit secure werk gebruikt Struijk Optiek de nieuwste Essilor meettechnologie, de Visioffice®.

Daarmee brengen we op verschillende manieren in kaart hoe je door de bril kijkt en bepalen we wat de exacte brilstand is in combinatie met de anatomie van jouw gezicht. Denk daarbij aan de afstand tot je ogen, hoe schuin de bril staat, hoe rond hij loopt en wat jouw persoonlijke leesafstand is. Kijkcomfort is echt heel persoonlijk en mede daardoor zulk precisiewerk.

Het nut van preventief oogonderzoek bij kinderen

De kwaliteit van je zicht is voor een deel genetisch bepaald, vooral bij grotere oogafwijkingen. Zeker als beide ouders brildragend zijn, is het aan te bevelen om de ogen van kinderen regelmatig te laten controleren. Waarom is dit zo belangrijk?

Vanwege de extra kijkinspanning die verminderd zicht met zich meebrengt, kunnen er concentratieproblemen ontstaan, waardoor de schoolprestaties achterblijven. De link met de ogen wordt echter niet snel gelegd. Er wordt eerder gedacht aan bijles of huiswerkhulp, dan aan een probleem met kijken. Hieruit blijkt alleen maar hoe zinvol preventief oogonderzoek is.

Kinderen kunnen voor zo’n onderzoek terecht bij Struijk Optiek en hoeven dus niet direct naar het ziekenhuis. Het meten bij ons in de winkel is laagdrempeliger en daarnaast is de wachttijd korter. Over wat zo’n onderzoek inhoudt, lees je hieronder meer.

Wat houdt een uitgebreid (preventief) oogonderzoek in?

Een uitgebreid oogonderzoek gaat verder dan het vaststellen van de oogsterkte en het meten van de oogdruk. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de optometrist. We gebruiken pupilverwijdende oogdruppels om naar de binnenkant van de ogen te kijken – het voorste deel van het oog, de ooglens, het glasvocht en het netvlies.

Door zo’n uitgebreid onderzoek krijg je goed zicht op de gezondheid van jouw ogen of die van je kind(eren) en kunnen wij nog beter adviseren of een gerichte huis- of oogarts doorverwijzing geven. Een optometrisch onderzoek kost € 80,- en duurt 45 minuten. Meer informatie vind je op struijkoptiek.nl/optometrie.

“Heb jij meer dan één bril?!”

Soms lijkt het alsof er een taboe op rust. Dat je niet zo goed durft te zeggen dat je meerdere brillen hebt, omdat je wilt variëren en die ene bril simpelweg niet bij al je kleding staat en bij ieder moment past. Waar komt die schroom vandaan?

Misschien heeft het te maken met de zogenoemde Hollandse nuchterheid. “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.” Het zal je niet verrassen dat wij het hebben van meerdere brillen juist gewoon vinden. De ogen van Diana hebben zelfs geen bril nodig en tóch heeft ze er meer dan één. Wat niet wegneemt dat een bril natuurlijk wel een investering is.

Als je er meer dan één wilt, heb je bij Struijk Optiek in ieder geval de keuze uit veel bijzondere monturen. Diana Zuidweg koopt ze allemaal zelf in, in kleine aantallen (in tegenstelling tot hoe brillenketens werken). Van bijna alle monturen is er slechts één exemplaar. Bepaalde collecties heeft ze ook nog eens uniek gemaakt door voor een andere samenstelling te kiezen:

De neusbrug in een andere kleur dan de pootjes, een bepaalde print in een iets ander patroon, gematteerd in plaats van hoogglans. Je kunt je voorstellen dat brillenvertegenwoordigers daar weleens gek van worden. Maar wij zijn nou eenmaal altijd op zoek naar jóuw mooiste bril!

 

Heb je na het lezen van dit inZICHT artikel vragen en/of opmerkingen? Wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op. En natuurlijk ben je altijd van harte welkom in onze winkel aan de Veerpromenade in Papendrecht. Graag tot ziens!

Ben je benieuwd waar de artikelnaam inZICHT vandaan komt? Lees er alles over op struijkoptiek.nl/inzicht

Heb je het krantenartikel waarin de 6 meest gestelde vragen beantwoord worden, gemist? Kijk dan op struijkoptiek.nl/optiek-vragen