De 6 meest gestelde optiek vragen beantwoord

dit is de online versie van een krantenartikel dat in Dordt Centraal gepubliceerd is

Diana Zuidweg, eigenaresse van Struijk Optiek, en haar medewerkers beantwoorden iedere werkdag allerlei vragen. “Ik liep al langere tijd rond met het idee om die kennis met een breder publiek te delen,” vertelt Diana. “Naast er online iets mee doen, leek ons een krantenartikel met de meest gestelde vragen ideaal.” Vandaar dat je nu de antwoorden kunt lezen op de 6 meest voorkomende optiek vragen.

1 – Waarom zijn er prijsverschillen tussen brillenglazen?

“Dat komt door kwaliteitsverschillen waar de meeste mensen zich niet bewust van zijn,” vertelt opticien Rami Al Soudi. “Zo werken we bij Struijk Optiek alleen met Essilor, de uitvinder van het multifocale brillenglas. En we zijn gespecialiseerd in het op maat maken van brillenglazen.

Zulke op maat gemaakte glazen zijn volledig afgestemd op de unieke lengte van jouw ogen, welk oog dominant is en hoe hoofd en ogen bewegen. Verder letten we op zaken zoals wat voor jou de beste werkafstand is en de afstand van oog tot glas.

Het prijsniveau van op maat gemaakte brillenglazen is anders dan van conventioneel geslepen glazen. Beide Essilor opties zijn natuurlijk van hoge kwaliteit, maar zo’n gepersonaliseerde bril geeft meer kijkcomfort. Uiteindelijk bepaal jij natuurlijk zelf wat goed zien mag kosten.”

2 – UV-straling is schadelijk voor je huid. Heeft het ook effect op je ogen?

“Dit is iets wat nog steeds onderschat wordt,” aldus verkoopmedewerkster Daniëlle Hulsbosch. “Terwijl wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat langdurige blootstelling aan UV-straling het risico op staar vergroot. Ook de kans op maculadegeneratie neemt toe – het steeds minder goed functioneren van de staafjes en kegeltjes in ‘t midden van het netvlies. Het vervelende is dat je deze gevolgen pas op latere leeftijd ervaart. En dan is het natuurlijk te laat.

Dus zorg van jongs af aan goed voor je ogen. Wij adviseren daarom altijd brillenglazen met een UV-filter voor de beste bescherming. Draag in iedere geval in de zomer een zonnebril, zeker tussen 12 en 3 uur ‘s middags, als de straling het sterkst is.”

Diana Zuidweg vult aan: “UV-straling weerkaatst op zand, water en sneeuw en is op grote hoogte intenser. Dus op het strand, het water en in de besneeuwde bergen is het raadzaam om extra voorzichtig te zijn. Je ogen verdienen net zoveel bescherming tegen de zon als je huid!”

3 – Worden mijn ogen slechter door lezen op m’n smartphone of tablet?

“Onze moderne levensstijl heeft invloed op onze ogen,” weet optometrist Manon Spierings. “We kijken steeds meer naar beeldschermen, zowel op het werk als in onze vrije tijd. Het onzichtbare blauwe licht dat van deze apparaten afkomt, kan net zo schadelijk zijn voor je ogen als UV-straling.”

”Daarom informeren wij graag over brillenglazen met een speciale blauwfilter die dit licht filtert,” vertelt Manon. “Te veel blootstelling kan namelijk invloed hebben op de gezondheid van je ogen op de lange termijn. Goed zorgen voor je ogen vinden wij een must.”

Diana geeft nog een tip: “Als ik mensen wat dit betreft één ding zou mogen meegeven, dan is het: Gebruik je smartphone of tablet liever niet in de 2 uur voordat je gaat slapen. Dat is goed voor je ogen én je slaapt beter. Want het blauwe licht dat in bijna alle ledapparaten gebruikt wordt, verstoort de productie van het slaaphormoon melatonine.”

4 – Als ik wat langer lees, krijg ik van die branderige ogen. Wat is er aan de hand?

Verkoopmedewerkster Marijke van Dipten: “Iedereen heeft weleens pijnlijke ogen, bijvoorbeeld als je te lang achter de computer hebt gezeten. In de meeste gevallen is het een onschuldig verschijnsel dat vanzelf weer over gaat.

Heb je er regelmatig last van, dan zou het met traanvocht te maken kunnen hebben. Ogen drogen uit bij een gebrek daaraan of als de kwaliteit ervan niet goed genoeg is. Daardoor ontstaan er oppervlakkige beschadigingen en die geven klachten, zoals branderigheid.

Als je urenlang ingespannen zit te lezen of achter de computer werkt, kan het zijn dat je te weinig met je ogen knippert. Knipperen zorgt ervoor dat het traanvocht gelijkmatig over de ogen verdeeld wordt. Het beste is trouwens om niet zo lang achter elkaar te lezen of werken. Neem regelmatig een pauze van een paar minuten. Net als je lijf hebben ook je ogen beweging nodig!”

5 – Worden je ogen beter door bepaalde vitamines? Of slechter bij een gebrek daaraan?

“Wortels zijn écht goed voor je ogen,” lacht contactlensspecialist Jaap Korteweg. “Je ogen kunnen niet zonder Omega 3, zink, de natuurlijke kleurstoffen Luteïne (geel) en Zeaxanthine (oranje) en de vitamines A, B1, B2 en C. Een concreet voorbeeld: Omega 3 is belangrijk voor goed traanvocht – zeker voor contactlensdragers extra belangrijk.”

Diana Zuidweg vult aan: “Om terug te komen op die wortels… Van de oranje kleurstof die daar in zit, maakt je lichaam vitamine A en dat heeft ‘t netvlies nodig voor het omzetten van licht in elektrische signalen naar de hersenen. Op struijkoptiek.nl staat meer informatie en een link naar recepten die goed zijn voor je ogen.”

Jaap benadrukt nog maar eens dat voor gezonde ogen het algemene en welbekende voedingsadvies geldt: Wie gezond en gevarieerd eet, krijgt voldoende vitaminen en mineralen en de juiste vetten binnen.

6 – Hoe vaak moet je de sterkte van je glazen of lenzen laten controleren?

Diana, die ook optometrist is, aarzelt geen moment: “Minimaal iedere 2 jaar! Want veel klachten, zoals vermoeide ogen en hoofd- en nekpijn, kunnen worden veroorzaakt door een onjuiste sterkte. Iets wat de meeste mensen niet weten. Daardoor associëren ze zulke klachten niet met hun bril of contactlenzen.”

Manon: “Daarnaast is het ook nog eens enorm wennen, als je na een jaar of 4, 5 overstapt naar de sterkte die je eigenlijk al langer nodig had. Dat voelt de eerste paar dagen echt niet prettig.”

“Het is eigenlijk net als met de tandarts,” vindt Diana. “Klachten of niet, we gaan erheen voor die controle. Het grote voordeel daarvan is dat je er tijdig bij bent als er iets aan de hand is.”

Dat waren de 6 meest gestelde vragen. Diana Zuidweg, eigenaresse van Struijk Optiek, besluit: “Neem gerust contact met ons op als jouw vraag er niet tussen staat of als je meer wilt weten. En natuurlijk ben je altijd van harte welkom in onze winkel aan de Veerpromenade in Papendrecht. Graag tot ziens!”